Bra att veta för medlemmar

Bra att veta om Brf Rovan 9
Denna lista innehåller information om föreningen och fastigheten som är bra att veta. Mer detaljerad information finns i föreningens stadgar och i årsredovisningen som du får på föreningens årliga föreningsstämma. Det är därför viktigt att du sparar din årsredovisning.

Andrahandsuthyrning
Om du vill hyra ut, eller i övrigt upplåta, (dvs att t.ex. låna ut) din bostadsrätt måste du lämna in en skriftlig ansökan i god tid till styrelsen. Om du upplåter lägenheten i andra hand utan att ha fått tillstånd från styrelsen riskerar du att få din bostadsratt förverkad (se stadgarna §18 p2). I ansökan skall framgå varför du vill upplåta bostadsrätten, under vilken tid, namn och kontaktuppgifter på den person till vilken upplåtelsen skall ske (stadgarna §16). Blanketter för andrahandsuthyrning finns att hämta hos ordförande i styrelsen.

Viktigt att veta är att det fortfarande är du som bostadsrättsägare som ansvarar gentemot föreningen för de skyldigheter vi som medlemmar har. Det gäller därför att se till att deltagande på föreningens vår- och höststädning samt andra åtaganden sköts på ett bra sätt under den tid du är borta. Ett förskott på 500 kronor per städdag ska betalas in till kassören innan du hyr ut din lägenhet. Dessa pengar får du tillbaka om deltagandet på städdagen utförts.

Generellt kan man säga att andrahandsupplåtelse inte är bra för föreningen. Föreningen fungerar bäst om det är medlemmarna själva som bor i lägenheterna och därmed kan hjälpa till med förvaltningen av föreningen.

Styrelsen godkänner därför andrahandsupplåtelse endast under viss tid, normalt 12 månader i taget och max två år, och endast om beaktansvärda skäl föreligger. Som beaktansvärda skäl räknas bl.a. att man måste arbeta eller studera på annan ort under viss tid, att någon nära anhörig måste vårdas i dennes hem eller att man under viss begränsad tid vill prova på ett samboförhållande.

Arbetsrum på vinden
På vinden finns ett rum som går att utnyttja för till exempel målning eller snickeri. Lämna inte kvar något i rummet efter avslutat arbete. Rummet finner du på 48:ans vind, första dörren till höger. Nyckel lånas ut av styrelsen.

Balkonger
Fem medlemmar byggde balkong och två byggde fransk balkong under vintern 2009. Alla kostnader som uppkommer till följd av balkongbyggandet i framtiden kommer att belasta de medlemmar som valt att bygga balkong.

Brandvarnare
Från årsskiftet 2002-2003 är det lag (räddningstjänstlagen) på att det ska finnas minst en fungerande brandvarnare i varje bostad. I bostadsrättsföreningar var det styrelsens ansvar att se till att det före ovanstående årsskifte fanns en brandvarnare monterad i varje lägenhet. Efter att brandvarnare monterats ansvarar medlemmen för kontroll av funktionen av brandvarnaren samt att den ersätts om den av någon anledning har avlägsnats. Styrelsen kan komma att göra stickprov hos medlemmarna för kontroll av brandvarnaren.

Bredband
I början av 2009 installerades ett fiber LAN från Telia som erbjuder Internet, TV och Telefoni i föreningens lägenheter samt i restaurangen. Föreningen har tecknat ett kollektivt avtal och kostnaden redovisas som en separat post på räkningen från Riksbyggen.

I varje lägenhet sitter ett skåp som monterats dit av Telia. I skåpet sitter tre stycken adaptrar samt i anslutning till tv:n en digitalbox. Dessa tillhör föreningen och om du säljer lägenheten är det viktigt att lämna kvar dem i lägenheten.

Budget
En budget upprättas varje år i november för kommande räkenskapsår. Denna finns hos kassören.

Cyklar
Cyklar kan ställas i soprummet, på gården eller i cykelförrådet. Cykelförrådet är säkrast. Två gånger om året under storstädningen gör föreningen en utrensning av ägarlösa cyklar.

El
Varje lägenhetsinnehavare är själv ansvarig för att eledningarna i lägenheten är säkra och i bra skick. Föreningen ansvarar för stammar som går genom varje lägenhet och alla ledningar i övriga delar av huset (se stadgarna, §10 och broschyr från Elsäkerhetsverket)

Energibesiktning
2008 genomfördes enligt lag en Energideklaration för fastigheten.

Felanmälan
Vid fel eller skador i gemensamma utrymmen vänligen kontakta styrelsen, t ex om hissen inte fungerar, för felanmälan angående tvättstuga, trasiga rutor eller att porten inte fungerar. Om en glödlampa är trasig så finns stege och glödlampor i städförrådet.

Föreningsstämma / årsmöte
Föreningsstämma för alla medlemmar hålls en gång per år före maj månads utgång. På stämman fattas de viktigaste besluten, bland annat om föreningens ekonomi. Inför mötet har alla möjlighet att lämna förslag på ämnen att ta upp, sk motioner. Under mötet kommer vi att rösta på de motioner som tagits upp. Röstningsbeslutet står efter mötet fast och gäller samtliga medlemmar. Så gör din röst hörd! Varje lägenhet har en röst. Styrelsen lämnar också information om föreningens ekonomi, årsredovisning och andra viktiga frågor. Kallelse och dagordning kommer i brevlådan (stadgarna, §38).

Förråd
Samtliga medlemmar har ett vindsförråd. Det finns även ett antal extra förrådsutrymmen att hyra i källaren. Kontakta styrelsen för information.

Försäkring
Som bostadsrättsägare är du ansvarig för skador i din lägenhet som kan påverka resten av huset, till exempel vattenskador och brand. Se därför till att teckna en tilläggsförsäkring för bostadsrätt till din hemförsäkring hos ditt försäkringsbolag. Alla lägenheter ar utrustade med säkerhetsdörr som eventuellt kan ge rabatt på din hemförsäkring.

Försäljning
Vid försäljning av lägenheter tas en så kallad överlåtelseavgift ut. Avgiften täcker Riksbyggens administrativa kostnader för ändring av ägare.

Garagelokalen
Vi hyr ut det fd garaget till företaget ZebraDans som driver dansverksamhet för barn sedan september 2006.

Gas
Varje lägenhetsinnehavare är själv ansvarig för att gasedningarna i lägenheten är säkra och i bra skick. Föreningen ansvarar för stammar som går genom varje lägenhet och alla ledningar i övriga delar av huset (se stadgarna, §10 och broschyr från Elsäkerhetsverket).

Under 2007 bytte föreningen huvudgaskran nere i källaren. Till följd av bytet, kontrollerades alla lägenheter så att inga gasläckor förelåg.

Glödlampor
Glödlampor byts av den som upptäcker att den är trasig. Reservlampor finns i städförrådet. Saknas det där, kontakta någon i styrelsen. 

OBS! Byte av glödlampor i de stora lamporna i entréerna får endast utföras med största försiktighet. Kontakta styrelsen vid behov.

Grill
I den lilla skrubben innanför gårdsdörren i 48:an står det två stycken grillar. Använd dem gärna! Efter grillning glöm inte att rengöra gallret samt ställa tillbaka dem i skrubben.

Grovsopor
Tidningar, kartonger, glas, hårdplast och metall slängs vid returstationen i korsningen Ringvägen och Malmgårdsvägen (ca 50 m bort). Övriga grovsopor (vitvaror, elektriska prylar, byggavfall etc.) samt miljöfarligt avfall (målarfärg, kemikalier, olja, bilbatterier och lysrör) ska forslas till en återvinningscentral.  

Stadens fyra återvinningscentraler (ÅVC:er) tar emot grovavfall, elavfall och farligt avfall:

– ÅVC Lövsta, Lövstavägen, Hässelby

– ÅVC Vanadisberget, Cedersdalsgatan, Norrmalm 

– ÅVC Vantör, Kvicksundvägen, Högdalen 

– ÅVC Östberga (endast privatpersoner), Huddingevägen/Sockenvägen, Östberga 

Höst- och vårstädning
Hela fastigheten storstädas två gånger per år. Vårstädning utförs i maj. Höststädningen i oktober. Anmäl om du inte kan närvara vid en städdag och styrelsen ger dig en uppgift som ska vara utförd före städdagen. Om du inte anmält din frånvaro ber vi dig att betala 500 kronor för icke utförd uppgift.

Internet
I början av 2009 installerades ett fiber LAN från Telia som erbjuder Internet, TV och Telefoni. Se mer information under rubriken Bredband.

Namnskyltar och entrétavlor
Namnskyltar till entrétavlor och lägenhetsdörrar kan beställas via styrelsen.